Elmas Hangi Elementten Oluşur

Elmas Hangi Elementten Oluşur

Elmas Hangi Elementten Oluşur?

Elmas dünyadaki en sert madenlerden biridir. Maddi açıdan çok yüksek olan elmas karbon elementinin modifikasyonlarını içerir. 

Fransız kimyacı Lavoisier tarafından elması yaktığında çıkan gazın karbondioksit olduğunu görmüş ve buna dayanarak saf karbon olduğunu anlamıştır.

3547 santigrat derecede eriyebilen elmasın en belirgin özelliği sertliğidir. Sertlik derecesi 10’dur ve bu oran en yüksek orandır. 

Merak edilen bir diğer konu kömürden elmas nasıl olur sorusunun cevabını vermek de doğru olacaktır; Kömür ve elmasın kimyasal yapısı aynıdır, karbon atomlarının kömürden elmasa giderken ilk durağı kömürdür. 

Daha düşük sıcaklıklar ve daha az basınç kömür üretimine yeterlidir. Kömür 50 bin atmosfer düzeyinde yüksek basınçlar altında elmasa dönüşebilir. 

Elmas Nasıl Oluşur?

Elmas belirli bir sıcaklık ve basınç altında oluşur. Oluşum yeri yer kabuğunun altında dünya çekirdeğine yakın olan derinliktir.

Elmas yer kabuğunun harekeleri, deprem ve volkanik hareketler ile yeryüzüne çıktığı düşünülmektedir.

Bazı bölgelerde nehir kumlarına karıştığı da bilinir. Elmasın toprak altında dağınık olduğu yerler kadar cevher kayaları da vardır. Bu cevher kayalarına borular yollanır ve kırılma işlemi yapılır. 

Balçıklı ve kumlu olarak çıkarılan cevher öncelikle yoğun sıvı içerisinde yüzdürülür daha sonra yüzeyinde yer alan ağır mineraller dibe çöker. 

Daha sonra kumlu ve çamurlu karışım titreşim eşliğinden elekten geçirilerek elmasın dibe çökmesi sağlanır. 

Elmasın 1/3 ü ziynet eşyası olarak kullanırken kalan kısmı ise endüstride kullanılır.

Çok sert olduğu için diğer mineralleri çizebilir. Bu şekilde endüstride kullanılır hale gelmiştir. Bu özelliğinin yanı sıra parlaklığı, sertliği ve ışığı yansıtması ile takı olarak en revaçta olan ziynet eşyalarının başında gelir.

Elmasın Özellikleri

Dünyanın en değerli madenlerinden olan elmasın özellikleri bu kadar değerli olmasını yakından etkiler. 

Elmas tüm dünyanın kabul ettiği doğal madenlerin en sert olanıdır

Elmas saf karbondan oluşan kristalize bir mineraldir

İletkenliği mükemmel olan elmas iyi bir ısı yansıtıcı ve en saydam maddedir

Dünyada bilinen en genç elmas 1 milyar yaşındadır ve en yaşlı elmas 3,5 milyar yaşındadır.

Günümüzün en değerli madeni olmasının elmasın yaşı ile alakalı olduğu kadar nadir bulunan bir taş olmasıdır. Ortalama bir küçük elması çıkarabilmek içi bir evi dolduracak kadar toprak çıkarılmaktadır. 

Elmas İlk Ne zaman kullanılmıştır?

Elmas M.Ö 500 yılında Hindistan’da çıkarılmış, Romalılar tarafından ticareti yapılan bir madde olmuştur. 

Orta çağ Avrupası yıllarında elmasın değeri fark edilmiş aristokrat kişiler elması elde etmek için her türlü çalışma faaliyetin içerisine girmişlerdir.

 Bu dönemde elmasın en kaliteli olanı Hindistan’da kalıyor az kaliteli olanı ise Avrupa’da kalıyordu. 

Elmas dünyada en çok Güney Afrika, Güney Amerika, Endonezya ve Hindistan’da çıkarılır. 

Birçok kişinin merak ettiği ise Türkiye’de elmas çıkarılıyor mu sorusudur. Şimdiye kadar elmas çıkarılan bir bölge ülkemizde mevcut değildir. 

Elmasın Değeri Nasıl Belirlenir?

Elmasın değeri; kesim, renk, büyüklük ve berraklık gibi faktörlere göre belirlenir. Elmasta çatlak olup olmaması da çok önemlidir. 

Çatlak olan elmasın içine ışık girmez. Sarı ve kahverengi etki bırakan çatlaklar elmasın rengini etkiler ve değerini düşürür. 

Pembe, menekşe rengi ve yeşil elmaslar oldukça değerlidir. Elmasın özelliklerinden biri de sertliğidir. Mohs değeri elmasın değerini ölçmede kullanılır. 

Işığı kırma özelliğinin fazla olması ve beyaz renklere ayırma özelliğinden dolayı değerli bir ziynet eşyası olmaktadır.

Elmas fiyatları belirlenme usulü ise elmasın özelliklerinden kaynaklanır. Mücevher olarak işlenebilecek olan her elmas kesim, berraklık ve renk gibi etkenlere bağlı olarak fiyatlandırılır.

Elmasın Gerçek Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Elmas satın almak isteyenlerin en merak ettikleri konulardan biri de elmasın gerçek olduğunu nasıl anlayacağızdır? Bu sorunun cevaplarını sizler için hazırladık;

Elmasın en belirgin özelliği karbon izleridir. Sahte ve sentetik ürünlerde bu izler yer almaz

Bir kâğıda kurşun kalemle bir çizgi çizin elması üzerine koyun çizgi görünmüyorsa elmas gerçektir çizgi görünüyorsa elmas gerçek değildir

Elmas ve pırlanta bir kalem ile asla çizilmez bir elmas ancak bir elmas ile çizilebilir zirkon ve sahte taş ise hemen çizilir

Satın alacağınız elmasın sertifikalı bir mağaza ve sadece pırlanta satışı yapan bir markadan alınması önemlidir

Yukarıdaki birçok tespit yöntemi genellikle profesyonel kişiler tarafından tespit edilebilir. 

Bu durumu yaşamamak için Thales Pırlanta'dan yapacağınız her alışveriş hem garantilidir ve hem de sertifikalı olduğundan böyle bir ikileme düşmeyeceksiniz. 

Pırlanta Marcel Tolkowsky tarafından 1919 yılında keşfettiği elmas kesim şekline denilir. Pırlanta kesim şeklinde ışık taşın içinde kırılmakta ve mükemmel bir ışık vererek göz alıcı bir etki bırakmaktadır.

Etiketler: Elmas hangi elementten oluşur
Ocak 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR