Elmasın Oluşum Süreci
Elmas pırlantanın işlenmemiş ham şeklinde maden halidir. Merak ettiğiniz elmasın tarihi, yaşı, ne anlam ifade ettiği, muhteşem ışıltısı elmasın en değerli taş haline gelmesinde etkili olmaktadır.
Pırlanta ise elmasın bir kesim şeklidir. Fakat elmas ve pırlantanın ayrı taşlar olduğuna dair bir yanlış inanış mevcuttur.
Bu anlamda her pırlanta eşsizdir. Bir pırlanta diğerinin aynısı asla olamaz. Dünyanın başlangıcından itibaren var olan elmas madeni doğanın bizlere sunduğu hediyedir.
Elmas Nasıl Oluşur?
Elmasın varlığı binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Tüm elmaslar yaş bakımından oldukça fazladır. Galakside yer alan yıldızlardan daha yaşlın olduklarını söylemek doğru olacaktır.
Oldukça yüksek ısı ve basıncın etkisi ile yer kabuğunun derinliklerinde kristalleşen elmas madeni içerisinde barındırdığı özel sırlarını yanardağlardaki volkanik lavların yardımı ile insanoğlu onu çıkarana kadar korumaktadır.
Elmas yüzyıllarca olduğu yer altında bu kadar uzun yıllar boyunca bazı yıpratıcı etkilere maruz kalmaktadır. Bu uzun yolculuktan sonra çok az bir kısmı ancak biz insanoğlu tarafından bulunmaya devam ediyor.
Çıkarın elmasların çok az bir miktarı da işlenecek büyüklükte ve özelliklerde olmaktadır. Elmas madenciliği ise Hindistan’da 2800 yıldan daha bir sürede başlamıştır. Teknolojinin ilerlemesi ile elmas bulmak için yepyeni teknikler geliştirilmiş olsa da hala oldukça zorlu bir işlemdir.
Jeologlar tarafından doğanın bizlere sunduğu hediye olan elmasın en değerlileri Sibirya ve Kanada ülkelerinde donmuş tundralardan, Afrika’nın sıcaklardan kavrulan çöllerine hatta okyanusların diplerine kadar her yerde aranmaktadır. Tek bir adet elmas için bir evi dolduracak kadar toprak çıkarmak gerekiyor.
Bu nedenledir ki elmas madeni mücevher olarak işlenip bizlerin beğenisine sunulduğunda fiyat olarak birçok değerli taşa göre yüksek fiyatlarda oluyor.
Elmasın İşlenmesi ve Kesilmesi
Elmas işlenmesi ve kesimi geniş bir hayal gücü, ustalık ve eğitim isteyen bir iştir. Çok eski zamanlarda elmaslar kesilmeden montörlerin derin kısmına yerleştirilir gizemli ve karanlık görünmeleri sağlanırdı.
Fakat elmasın bir diğer ismi olan ışıltı ise günümüzde kesim şekillerinden dolayı sağlanmaktadır. 14. Yüzyıl itibarı ile elmas sanatkârları taşların ışık saçması için derin bir araştırmaya koyuldular. 14. Yüzyıldan günümüze gelen tüm kesim teknikleri halka geliştirilmeye devam ediyor.
Pırlanta Kesimi Nedir?
Pırlanta Marcel Tolkowsky tarafından 1919 yılında ortaya çıkan bir elmas kesim çeşidine verilen isimdir. Bu kesim tarzında ışık, taşın içinden kırılarak müthiş bir derecede ışığı yansıtmaktadır.
Ülkemizde elmasın bilinen en yaygın kesimi olan gül kesimi yaygın şekilde kullanılarak nesilden nesillere aktarılmıştır. Daha çok antik mücevher tasarımlarında kullanılan bu kesim modelinin altı düz şekildedir. Pırlanta kadar da parlaklığı mevcut değildir.
Elmas değerli taşı oluşumu hakkında merak ettiğiniz tüm soruları cevaplayarak yardımcı olmaya çalıştık. Thales pırlanta olarak blog alanımızı her geçen gün biraz daha geliştirerek tüm sorularınızın cevaplarını uzun uzun vermeye çalışmaktayız.