Pırlanta Hakkında Tüm Bilinmesi Gerekenler

Pırlanta Hakkında Tüm Bilinmesi Gerekenler

Pırlanta Hakkında Tüm Bilinmesi Gerekenler

Bu içeriğimizde sizlere pırlanta satın almadan önce tüm bilmeniz gerekenleri, pırlanta hakkında sorulan soruların cevabını vermeye çalışacağımız rehber niteliğinde bir içerik hazırladık.

Dünyanın en kıymetli değerli taşlarından olan pırlanta yüzyıllardır değerini kaybetmeden hızla değer kazanan mücevherlerde kullanılan doğanın bizlere armağan ettiği değerli bir taştır.

Bu açıdan pırlatan satın alırken aklınızı karıştıran birçok sorunun cevabını sizler için hazırlayarak satın alma aşamasında daha doğru bir karar vermenizi amaçladık.

Pırlanta Sertifikası Nedir?

Pırlanta satın alırken üstünü çizerek vurgulamaya çalıştığımız konu olan sertifikalar hakkında kafanızın karıştığını biliyoruz. Sertifika hakkında kısa ama yeterli bir bilgi sunmaya çalışacağız. 

Sertifikalar ana hat üzerinde ikiye ayrılır. Biri ürün diğeri pırlanta sertifikasıdır. Ürün sertifikasında örneğin satın alınan bir yüzüğün gramı altın cinsi, ayarı, pırlantanın karatı, ağırlığı renk ve berraklığının yer aldığı satın aldığınız firmanın kendi düzenlediği sertifikadır. 

Bu sertifikalar ürün birçok küçük pırlantadan oluşuyorsa verilmektedir. Çünkü tüm taşlara ayrı bir sertifika maliyetli bir iş olduğunda ürünün fiyatı da artacaktır.

Satın aldığınız mücevher tek bir taştan ve en az 0.30 karat ve katlarına ait bir özelliği var ise bu durumda uluslararası bir pırlanta sertifikası almanızı şiddetle öneriliriz.

Bir pırlanta sertifikası mücevherin kimliğidir dünya çapında en çok tercih edilen sertifikalar;

HRD sertifikası (Belçika)

GIA sertifikası (Amerika)

IGI sertifikası (Belçika)

Pırlanta satın alırken yanılmanızı engelleyecek tek durum yukarıda yer alan pırlanta sertifikalarına sahip ürünleri satın almanızdır.

Pırlantada Karat ve Fiyat İlişkisi

Pırlanta satın alırken belirlenen fiyat taşın karatı büyüdükçe katlanarak artar. Örneğin bir yüzükte yer alan çok sıra taşlı küçük boy pırlantalardan toplamda bir karart var ve diğer bir yüzükte tek başına 1 karatlık bir taş var. Bu durumda bir tek taş olan 1 karat tek taş yüzük diğerinden daha pahalı olur. 

Pırlanta satın alırken fiyatı belirleyen diğer bir unsurun 4C özelliklerine sahip olması gerektiğini artık birçoğunuz zaten biliyorsunuz. 

Pırlantanın renk ve berraklık derecesi yükseldikçe fiyatı da buna bağlı olarak artış gösterir. 

F En iyi I en Kötü Pırlanta mıdır?

En çok merak edilen bu soruya asla diyerek başlamak istiyoruz. Pırlantaların her biri bizlere doğanın sunduğu en değerli armağanlarından biridir. 

Gerçek bir I renk harika bir montörün üstünde oldukça iyi görünür. Bu durum bütçe ile alakalıdır. Bütçeniz uygun ise F renk bir taşı satın alırken daha değerli olduğunu bilirsiniz. 

Bu durumda her derece taş satın almanın bütçe ile alakası olduğunu bilerek bir pırlantaya sahip olabilirsiniz.

SI ve VVS Berraklığının Farkı Nedir?

SI berraklık skalasına sahip bir taşın üzerindeki doğal izleri tüketici çıplak bir gözle asla göremez. Bu izler pırlanta uzmanları tarafından ancak ve ancak büyüteçler yardımı ile görülebilir.

Bütçeniz yetiyorsa SI değere sahip bir pırlanta elbette satın alınabilir VVS taşların kontrol edilmesi büyüteç ile oldukça zordur. VVS1 ve VVS2 taşlarının farklarını anlamak neredeyse imkânsız olmaktadır. Bu durumda özel bir mikroskop yardımı ile bir gemolog tarafından özelliği belirlenebilir.

İki Farklı Firmada Aynı Özelliklerdeki Ürünlerin Fiyatları Neden Farklı?

Bu durum markalaşma ile alakalıdır. Bir firma markasına yatırım yapmak için fiyat artışı sunmak zorundadır. Televizyon reklamları, mağazalar zincirleri gibi maliyet işler yaptığından fiyatları yüksektir. Bu diğer firmanın kalitesiz olduğu anlamına gelmez. Burada önemli olan ikisin inde sertifikalı bir pırlanta satıyor olmasıdır. 

Sonuç olarak pırlanta pırlantadır. 

Pırlantayı Pırlantacıdan Almak Neden Önemlidir?

Vitrininde 20 tane pırlanta ürün olan bir mağazadan pırlanta satın almak genellikle sakıncalı olmaktadır. Kuyumcunun gerçek işi altındır pırlanta değildir. Sadece pırlanta satan firmanın ise gerçek işi pırlantadır. Bu durumda kuyumcudan satın aldığınız pırlanta ile öğrendiğiniz özellikler çok doğru kaynak değildir.

Sadece pırlanta satan bir mağaza size pırlanta hakkında detaylı ve gerçek bilgiler ışığında yol gösterici bir harita sunar sabırlıdır. 

Pırlanta satın alan biri için şunu söylemek doğru olacaktır çeyrek altın kuyumcudan pırlanta da pırlanta mağazasından (Thales Pırlanta) satın alınmalıdır. 

Satın alacağınız pırlanta ürününüz hakkında detaylı bilgiyi ve uluslararası sertifikayı size sunacak olan bir pırlanta mağazasıdır ve özelliklerini bilmeniz en doğal hakkınızdır. 

Hollanda Pırlantası ve Londra Pırlantası Nedir?

Hollanda pırlantası ve Londra pırlantası diye bir şey yoktur ve bir efsaneden ibarettir. Ham elmas Kanada, Afrika, Brezilya ve Rusya gibi birkaç ülkede yer almaktadır. Bu açıdan bakıldığında Hollanda Pırlantası gibi vurgular satış yapabilmek adına bir satış stratejisinden ibarettir. Pırlanta satın alırken sadece uluslararası sertifikalara sahip olmasına özen göstermeniz yeterlidir. 

Elmas ve Pırlantanın Farkı Nedir?

Elmas ve pırlanta ayrı taşlar olmadığı için farkları yoktur. Elmas pırlantanın işlenmemiş ham halidir. Pırlanta ise bir kesim çeşididir. 

Elmas kesim ise bir cut modelidir. Fakat halk tarafından alışılagelmiş bir alışkanlıktan dolayı pırlanta ve elmas birbirinden farklı taşlar olduğu düşünülmektedir.

Kuyumcu ve Mücevher Firması Arasındaki Fark Nedir?

Mücevher firması ve kuyumcu arasındaki farklar oldukça yüksektir. Kuyumcu altından imal edilmiş ürünleri satar pırlanta ise sadece pırlanta ürünlerin satışını yapar.

Bir pırlanta mağazasından yüzlerce pırlanta var iken kuyumcuda bu sayı 20’yi geçmez. Pırlanta mağazasında çalışanlar pırlanta konusunda eğitimli personellerdir. 

Santim ve Karat Arasında Fark nedir?

1 karat pırlanta 0.2 gr’dır. Santim ise pırlanta Türkiye pazarında ortaya çıkmış bir tabirdir. Örnek verecek olursak 0.40 karat bir pırlanta için Türkiye’de genellikle 40 cm’de denilmektedir.

Pırlanta Nasıl Fiyatlandırılır?

Pırlanta satın alırken en merak edilen konulardan biri de pırlantanın fiyatlandırılmasıdır. Pırlanta Rapaport olarak isimlendirirken uluslararası piyasa da her cuma günü yayınlanan bir listedir. Burada her boyutta ve her renk taşların fiyatları ayrı ayrı sunulmaktadır. 

Sonuç olarak pırlanta satın alırken merak edilen konuların birçoğunu cevaplamaya çalıştık. Sizlerde pırlanta seçimlerinizde Thales Pırlanta ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

Etiketler: Pırlanta Sertifikası Nedir, Pırlantada Karat ve Fiyat İlişkisi, SI ve VVS Berraklığının Farkı Nedir
Ocak 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR