Pırlanta Özellikleri Nasıl Ayırt Edilir?
Pırlanta Özellikleri Nelerdir?
Uzun yıllar önce, yeryüzünün derinliklerinde zamana meydan okuyan büyülü bir taş oluşmuştur. Adına elmas denmiştir ve tarih boyunca ışıltısıyla göz kamaştıran, gökyüzünün parlak yıldızlarını kıskandırmıştır elmaslar. Nice zamanlar boyunca insanoğlunun tutkusu, ölümsüzlüğün simgesi olmuşlardır. Mitolojide aşk tanrısı Eros bile okunun ucuna bir elmas takmıştır, aşkın büyüsü baş döndürsün, âşıklar ölümsüzlüğe kavuşsun diye. Oldukça değerli bir maden olan elmasların, her zaman ışıltıyla parlaması içim kesilip pırlanta olmuştur. Herkesin gözdesi, saflığı ve duruluğu yansıtan pırlantalar 4 özellik ile bilinirler. Kesim, elmas üzerinde insan eliyle yaratılan tek özelliktir.
Taşın göz kamaştırıcı ışıltısı, kesimin ustalığına ve kullanılan teknolojiyle yakından alakalıdır. Taşın kesiminin inceliği, pırlantanın ışığı yansıtma oranını belirlemektedir. Taşın kesimi ne denli iyiyse, pırlantanın parlaklığı, ışıltısı ve kıvılcımı o denli artmaktadır. Eğer doğru oranlarda kesilmiş pırlantanın bir yüzeyinden giren ışık diğer yüzeyinden yansır ise ve dağılarak "taç" denilen üst kısmından yayılsa işlem layığı ile yapılmış olur.
Eğer kesim çok derinse, ışığın bir kısmı pırlantanın "külah" olarak adlandırılan alt kısmından kaçabilir. Yapılan kesimin yeterince derin olmaması da ışığın külahtan kaçmasına yol açar ve pırlantanın yeterince parlamamasına neden olmaktadır. Kesimi iyi olan bir pırlanta, parlaklığını en iyi yansıtan doğru açılardaki yüzeylerden (faset) oluşturur. Ayrıca pırlantanın şekli ve kesim tekniği birbirinden farklıdır.
Taşın şekli zevke göre değişiklik gösterebilir. Taşların çoğu renksiz gibi gözükmektedir. Ancak aralarında belli belirsiz ton farkları barındırdıkları açıktır. Yine de genel olarak bir pırlanta ne kadar renksiz ise o kadar değerliliği artar. Ayrıca çok belirgin renge sahip pırlanta da azdır. "Fancy" adı verilen sarı, mavi, pembe, kırmızı ve sarı gibi belirgin renklerde nadide pırlantalar bulunabilirler. Taşlarda renk D'den Z'ye kadar sınıflandırılmaktadır.
Yeryüzüne çıkarılan her elmas yalnızca kendine özgü bir karaktere sahiptir. Doğanın parmak izleri olarak nitelendirilen bu minerallerin yapısı rengi, sayısı, büyüklüğü ve konumu, elmasın doğallığını göstermektedir. Bu izler ne denli az olursa, pırlanta o kadar çok ışık yansıtır ve bu nedenle daha çok değerli olur. İz taşımayan pırlanta bulmak çok zor olduğundan, izi en az olan pırlanta "kusursuza yakın" olarak kabul edilir.
Pırlanta Taşının Özellikleri Nedir?
Değerli pırlantanın ağırlığı karat ile ölçülmektedir. Pırlantanın karat ağırlığı, pırlantanın en kolay ölçülebilir özelliğidir. Karat ise eski mücevher ustalarının pırlantalarını tartmak için kullandıkları "carob" adı verilen keçiboynuzu tohumundan gelir. Bunların ağırlığı, şaşılacak derecede birbirine benzerlik göstermektedir.
Önceden 1 karat pırlanta 1 keçiboynuzu tohumunun ağırlığına eşit olarak kabul edilirdi. Şimdilerde ise karat 0,2 gramlık (200 mg) standarttır. Karat 100 eşit puana bölünerek hesaplanır. Örnek vermek gerekirse bir çeyrek karat 25 puandır ve 0,25 ct şeklinde yazılabilir. Bu puanlara ülkemizde santim denir. Ya da iki farklı pırlantanın eşit karat ağırlığına sahip olması, aynı fiyatta olmasını gerektirmemektedir.
Doğal madene verilen isim elmastır. Doğal maden, eski adıyla gül kesim, yeni adıyla ise elmas kesim formunda kesildiğinde elde edilen taşa da elmas deniliyor. Elmas madeni, kesim yüzeyi daha fazla ve alt kısmı kubbe gibi olan özel bir formda kesildiğinde ise daha ışıltılı olan pırlantaya dönüşmektedir. Açıkçası pırlanta, elmas madeninin kesilerek özel şekil verilmiş haline denilen isimdir. Değerli taşa, kesimi ve şekline göre elmas ya da pırlanta adı verilir. Kesim yüzeyi daha az ve alt kısmı düzdür. Elmaslar pırlantadan daha değerli olarak bilinse de aslında pırlantalar işlenip emek verildiği için daha değerlidir.
Etiketler: Pırlanta özellikleri nelerdir
Ocak 16, 2023
Listeye dön