Pırlanta Rengi Nasıl Anlaşılır
Pırlanta Rengi Nasıl Anlaşılır?
Pırlanta şekilleri klasik yuvarlakların yanı sıra kalp, armut (damla) ve markiz gibi farklı modellerden meydana gelir. Kesimi ile pırlantanın şekli birbirinden farklıdır. Taşı mücevhere takacak kişinin zevkine ve tarzına göre pırlantanın şekli belli değişiklikler ile gözükebilir. Pırlantanızın kusursuz bir rengi ve berraklığı olsa bile kötü bir kesimle daha mat bir görüntüye neden olacaktır. Asıl nedeni ise pırlantanın göz kamaştıran ışıltısı ve parlaklığı, ışığı yansıtma özelliğinin olmasıdır.
Şekli iyi olan bir pırlanta, taşın ihtişamını en yüksek düzeye çıkarabilmek için ışığı yansıtma konusunda daha başarılı olmaktadır. Şekli iyi olan pırlanta da demek istenen pırlantanın eşit boyutlara ve simetriye sahip olmasıdır. Böylelikle içerideki ışık her yüzeyden yansıyıp ışıltılı bir görünüme yardımcı olacaktır. Elmasın 57 fasetli yani, ışığı yansıtan açılı yüzeyli kesilmiş hali olan pırlanta, üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar kemer, taç ve külahtır. Kemer kısmının üstündeki bölüme taç denilmektedir. Fasetler daha fazla sayıda olduğu için ışık yansıması ve dolayısıyla parlaklık da bununla beraber daha çok artmaktadır. Bundan dolayı taşın geneline göre daha beyaz bir görüntüde olur.
Taşınızın kalınlığını etkileyen bir başka unsur da kemerin kalınlık derecesidir. Kalın olması daha mat görünüme neden olmaktadır. İnce kemer de mıhlamaya karşı daha dayanıksız bir yapıdadır. Taşın kemerinin altındaki bölüm olan "külah", taşın emdiği ışığın dışarıya çıkmasına olanak verir. Taşınızda bulunan tabladan külah ucuna kadar olan yüksekliğe "derinlik", kemerin bir uçtan bir uca kadar olan ölçüsüne ise "çap" denilmektedir.
Taşınızın en üstündeki düz alan, en geniş yüzeyi "tabla" olarak adlandırılmaktadır. Çoğu taş göze beyaz (renksiz) gibi görünse de aralarında belli belirsiz ton farklılıkları bulundurmaktadır. Işığı bir renk tayfı içinde kıvılcımlar halinde dağıtan pırlantada renk azaldıkça bu kıvılcımlar daha da canlanarak değişik renklere bürünür. Tüm renkler göze geri yansıdığı renksiz pırlantalar, daha az bulunabildiği için en değerli pırlanta olarak kabul edilirler. Yine de doğada nadir bulunan renkli pırlantalar da yine renksizler kadar değerli olması yapılan işlemlerin başarısıyla orantılıdır. Renkler açıktan koyuya doğru D'den Z'ye kadar sınıflandırılmaktadır.
Pırlantanın Rengi Nasıl Bulunur?
Pırlantanın bileşimindeki dış element zerreleriyle alakalıdır. Taşın berraklığı, küçük doğum lekelerinin veya mineral kalıntıları veya elmasın yer kürede oluşumu esnasında kırılmaların olup olmamasına bağlı bir özelliktir. Bu lekeler, elmasın içinde veya yüzeyinde hava kabarcığı, çizik, pürüz veya başka herhangi bir yabancı madde olarak gözükebilir. Neredeyse tüm pırlantalar, yapı taşı olarak çok küçük saf karbon zerreleri barındırır. Her bir pırlantayı nadir eşsiz bir taşa dönüştüren bu zerrecikler inklüzyon diye adlandırılmaktadır.
Işığın akışını kesen kalıntı, yabancı madde gibi herhangi bir şey pırlantanın yansıttığı ışık veya ışıltı/kıvılcım miktarını da aza indirecektir. İnklüzyonlar, kusur, renk bozuklukları, çizgi, kristaller veya taşınızın saf güzelliğini azaltan diğer küçük özellikler gibi durabilirler. Rağbet gören pırlantalarsa tamamen kusursuz ve çok nadirdirler. Şimdiye kadar bilinen çok az kusursuz pırlanta bulunmaktadır. Dolayısıyla da bu pırlantalar çok daha değerli bir değer kazanmaktadır.
Unutulmamak gerekir ki bu tür inklüzyon zerrecikleri dışında pırlantanın yüzeyinde de hatalar olabilir ki bunlara leke adı verilir. Yüksek berraklık derecesinde bir pırlanta daha düşük dereceli pırlantadan daha güzel olacak diye bir yargıya varılmamalıdır. Berraklık derecesi düşük olan bir pırlanta ancak büyüteç altında görülebilir İnklüzyonlar içerebilmektedir. Dolayısıyla İnklüzyonlar çıplak gözle görülemeyebilir. Berraklığı yüksek olanlar daha çok tercih edilir ve daha değerlidirler. Yine de doğru nedenlerle doğru rengi seçtiğinizi bilmek en önemlisidir. Bizim önerimiz D, E, F, G ve H renkleri arasında tercih yapmanız olacaktır.
Etiketler: Pırlanta rengi nasıl anlaşılır
Ocak 16, 2023
Listeye dön