Pırlanta Renk Skalasında Bulunan Renkler
Pırlanta Renk Skalası
Pırlantalar birçok renklerde bulunabilen bir taştır. Yine de kuyumcularda genelde renkli, renksize yakın ve uçuk açık sarı olanları yer alıyor. Seçtiğiniz pırlantanın sarı renkte olması içerdiği nitrojen oranı ile alakalı bir kavramdır. Parçanın içinde bulunması K rengi olmasını belirleyen en önemli olaydır. Kural olarak ise pırlanta ne kadar sarı ise o kadar ucuzdur. Nedeni ise sarı taş daha az ışığı yansıtması ve daha parlak bir özellikte olmasıdır. Taş eğer beyaz ise ışığı daha fazla yansıtarak daha çok parlak duracaktır.
Ayrıca Gemological Institute of America (Amerikan Taşbilimi Enstitüsü - GIA) pırlanta renklerini belirlemek için belli çizelgeler vardır. Mesela D rengi, renksiz olarak kabul edilen ve en pahalı olan derecedir. Yine de en iyi, en çok aranan pırlantalar su damlası gibi renksiz olarak adlandırılanlardır. Kalitesi daha düşük olan pırlantalarda sarı kahverengi arası renk tonları vardır. Pırlantanın renk değerlendirmesi sadece gerekli ışık ve referans taşların yardımı ile belirlenebilir.
Taşlar baş aşağı dizilerek referans taşlar ile karşılaştırılarak farkları göz önüne serilir. Pırlanta yüzük veya montür üstünde bir taşa renk değeri verilmesi kesinlikle yanlıştır. GIA renk sıralaması D ile Z harfi arasında renklere göre ayrıştırılmıştır.
Pırlanta’nın Renk Skalaları Kaçtır?
D- E-F olan pırlantalar renksizdirler. Aralığı G- H olanlar renksize yakındırlar. Bu taşların boyları büyüdükçe renk farkı çok çok hafif ortaya çıkarak kendini gösterir.
I - J aralığında olanlar ise çok hafif sarılık yalnızca eğitimli göz tarafından fark edilirler.
Son olarak ise K – Z aralığı normal eğitimsiz bir göz tarafından bile fark edilir. Bir pırlantanın kesimi tamamlandıktan sonra rengi ne kadar gördüğünüz pırlantanın büyüklüğü, nasıl kesildiği ve montür de olup olmadığı ile ilgilidir ve büyük taşlarda renk daha belirgindir.
Bazıları pırlantanın rengi konusunda çok hassastır. Bakıldığında açık sarı görünen bir taş bir başka birine daha beyaz görünebilir.
Satılan G den J hatta K rengine kadar olan pırlantalardaki renk farkını gözünüzle ayırt etmeniz çok zor bir durumdur. Renk olarak gördüğümüz şey aslında parlaklık, ateş ve taşın ışığı nasıl yansıttığının bileşiminden oluşur. Taşın parlaklığı yüzeyinden ışığı ne kadar yansıttığı önemlidir. Genellikle taşın parlaklığı ve canlılığı olarak tanımlanmaktadır. Büyük bir oranda kesimle alakalıdır.
Taşın kesimi ne kadar iyi olursa parlaklığı o kadar iyi olur. Taşın emdiği beyaz ışığı gökkuşağı tonlarına ayırıp ne kadar yansıttığı ateş denilen bir olaydır. Rengi olmayan bir pırlanta bile gökkuşağının renklerini yansıtmada başarılıdır.
Pırlantanın rengi, pırlanta baş aşağı çevrilerek ve ışık altında bakılarak anlaşılır. Pırlantanın rengini belirlemeniz için elinizde Master Set denilen renk skalası bulunmalıdır. Elmasa bakarak renk belirlenmesi zordur. Baktığınızda gördüğünüz, kesiminden dolayı olan ışıktır. Renk değerlendirmesinin kesin bir bilim değildir.
Bir laboratuvarın verdiği değerlere diğeri zıt rapor verebilir. Renk değerlendirmesi sadece bir skaladır. Örneğin sertifika üzerinde '' G / H '' yazıyorsa bu; G renginin en yüksek, en düşük H rengine tekâmül ettiğini gösterir. Renk skalasın da ki farklar o kadar azdır ki bazen aynı laboratuvara 2.ci kez götürseniz farklı bir şekilde ortaya çıkabilir.
Taşı karşılaştıracağınız Master Set ve belirli ışığın sağlandığı bir ortam olması zorunludur. Renksiz sayılabilecek D, E, F, G, H, renkleri arasındaki farklar daha görülebilir. G rengi renksize yakınken, J rengi çok açık sarıya daha yakın tonlardadır. I renginde pırlantalar renksiz sayılanlara göre daha fazla piyasada bulunurlar. Bu yüzden fiyatı daha uygundur.
Etiketler: Pırlanta renk skalası, kaç farklı pırlanta rengi var
Ocak 16, 2023
Listeye dön