Pırlanta Ve Zirkon Farkı
Pırlanta Ve Zirkon Farkı
Pırlanta ve zirkon (atom veya swarovski) ilk bakıldığında dış görünüş olarak birbirine çok benzeyen taşlardır. Ancak yakından incelendiğinde görünüş haricinde hiçbir benzerlikleri yoktur. Pırlanta zirkona göre kat ve kat değerlidir. Çoğu kişinin anlayamayacağı bu farklılık fiyat konusunda bu kadar büyük farklara sahip olduğuna göre pırlantayı bu kadar değerli, zirkonu ise bu kadar ucuz yapan şey nedir?
Ham hali elmas olan pırlanta milyonlarca yıl içinde, çok yüksek basınç ve sıcaklık halinde yeryüzünde meydana gelen değerli bir taştır. Elmasın tarihte bilinen bulunma yaşı 900.000.000 ila 3.000.000.000 yıl arasında değişebilmektedir. Parmağınızdaki tektaş yüzüklerde veya küpelerinizdeki pırlantalar yüz milyonlarca yıldır yerin altında beklemektedir.
Pırlanta nadir bulunan bir taştır ayrıca bulduktan sonra işlenmesi de oldukça zor olduğu için işçilikle beraber daha fazla değer kazanır. Ancak zirkon taşlar ise seri üretimden geçebilen işlenmesi kolay, üretimi makineler ile yapılan taşlardır. Bu yüzden görünüşleri aynı olsa bile aralarında oldukça fazla bir fiyat farkı vardır.
Yeryüzünde doğal yollardan oluşan en sert madde elmastır. Değerli minerallerin sertlik derecesini ölçmek için kullanılan Mohs ölçeğinde derecesi 10 çıkar bu da en sert derecedir. Zirkon ise yalnızca 6 değerinde çıkar. Derecesi 6 olan diğer madde ise camdır bu yüzden elmas camı kesebilen nadir bir taştır. Büyüklükleri aynı olan pırlanta ve zirkonu ölçmeye kalktığınız zaman zirkon daha ağır çıkar. İşlenirken sertleştirilen bir taş olan zirkon, pırlantanın ağırlığından 1,7 kat daha fazla ağırdır.
Doğada bulunan elmasların üzerinde doğanın parmak izleri denen lekeler vardır. Uzun yıllar boyunca yer altında oluşan bu değerli taşların içinde yapıtaşı olan karbonun dışında, bor, fosfor, nitrojen, kobalt ve nikel gibi atomlar da yer alır. Bunlar da elmasın içinde zamanla bazı lekeler bırakabilir. Her pırlantanın farklı, tek ve özel olması da bu yüzdendir. Kısacası her pırlantanın kendine ait parmak izleri vardır. Bu da hepsinin farklı değerlerde olmasının nedenini açıklamaktadır. Seri üretim ile işlenen zirkon ise herhangi bir farklılık taşımamaktadır.
Pırlanta ve Zirkon Taşı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Boyutları farklı olsa dahi hepsi aynı özellikleri taşımaktadır. Zirkon taşlar ise seri üretim özelliği taşıdığından dolayı hepsi birbirinin aynı olarak ortaya çıkar. Pırlanta ve zirkonu parlaklık noktasında kıyasladığımızda ise yine pırlanta bir adım öne çıkan değerli bir taştır.
Yüzlerce metre alt katmanlardan çıkarılan elmas, bir ustanın marifetli elleriyle kesilip işlenir ve uygun şekle getirilir. Taşlara yapılan tıraşlama işlemi ile taş istenilen şekle getirilir. Ardından ise cila yapılarak taş mücevherin üzerine konulacak hali alır. Ancak zirkon belli kalıplardan oluşturulur. Pırlantalar gibi ustalık gerektiren işlemlerden geçmez. Taşınızın parlaklığını kıyasladığınız zaman pırlantanın ışığı iletmesi daha büyük ve hızlı bir şekilde olur.
Yani pırlanta ışıklı bir ortamda zirkondan daha fazla parlar ve göz alıcı bir ışık saçar. Kullanıldıkça kararan bir yapıya sahip olan zirkon ise gün geçtikçe parlaklığını yitiren bir taştır. İlk zamanlarda ışıltılı görünen zirkon belli bir süre sonra siyah lekeler ile can sıkıcı bir hal alabilir. Tarihte her zaman çok değerli olarak kabul edilen pırlantanın bakımını ise evde kendiniz dahi yapabilir ve ilk günkü gibi parlamasına yardımcı olabilirsiniz.
Aynı büyüklükte olan pırlanta ve zirkon karşılaştırılır ise pırlanta daha hafiftir. Nedeni ise sertleştirilmiş camlardan meydana gelen zirkonlar ağırlık olarak daha ağırdırlar. Yine de bu ağırlık zirkona bir kalite katmaz.
Etiketler: Zirkon ile pırlanta arasındaki fark
Ocak 16, 2023
Listeye dön